Een goed werkend lymfestelsel  is van belang want als je het goed bekijkt, is ons lymfestelsel zeer zeker een ‘riool’. Het lymfestelsel is namelijk ONS EIGEN RIOOLSYSTEEM!

Vergelijk het met het afvoersysteem van je huis. Je staat onder de douche, je wast je haren, je geeft jezelf een scrub. Of na het eten dan spoel je de vieze borden en glazen af, het aanrechtdoekje met de broodkruimels spoel je uit etc. etc.

Ongemerkt komen er haren, huidschilfers, zeep- en voedingsresten en bacteriën in het afvoerputje. Als je niet regelmatig het afvoerputje schoonmaakt, dan kan je er vanuit gaan dat het verstopt raakt. Je ruikt een onaangename geur, de gootsteen loopt te snel vol met water en het spoelt niet meer goed of helemaal niet door. Deeltjes voeding, haren en bacteriën ‘verstoppen’ zich in het afvoerputje.

Net als een afvoer, kan jouw lymfestelsel ook verstopt raken!

Het lymfestelsel, puur een afvoerend systeem

 

Naast je bloedvatenstelsel heb je nog een tweede vaatstelsel in je lichaam, je lymfestelsel. EenLymfe / oedeemfysiotherapie — Fysiotherapie Bilthoven Noord vatennetwerk dat kriskras door je hele lichaam loopt. Anders dan je bloedvatenstelsel is je lymfestelsel puur een afvoerend systeem. Het vervoert geen voedingsstoffen zoals die door het bloedvatenstelsel naar de cellen en weefsels worden gebracht. Het lymfestelsel voert afvalstoffen, die je cellen produceren, op een doeltreffende manier af. De afvalstoffen (o.a. beschadigde cellen, virussen en bacteriën) worden door het lymfevocht meegenomen en stroomt vervolgens langs de lymfeknopen. Dit zijn kleine filterstations die 24/7 bezig zijn met het vernietigen van de afvalstoffen. Het schone lymfevocht komt weer in je bloedbaan.

Je lymfestelsel werkt dus als een filter en is de belangrijkste reinigingsdienst van je lichaam.

Als het lymfestelsel niet goed werkt kan het lymfevocht ‘opgesloten’ raken. Dan ontstaat er, net als bij het afvoerputje, een verstopping. Dat kan leiden tot allerlei klachten, vochtophoping, pijnlijke borsten, vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn, buikklachten, stijfheid en een verzwakt immuunsysteem.
Daarom is het belangrijk het lymfestelsel, net als de afvoer thuis, goed te onderhouden. Dit kan je doen door een gezonde levensstijl er op na te houden. Eet goede en gezonde voeding, beweeg regelmatig, drink genoeg water, zorg voor een goede nachtrust en neem regelmatig een manuele lymfedrainage behandeling.

 Bron: G van Zanten


bodylijn, lymfo balance, lipo, reacties, contact, menu