Taille Meting (Tips en adviezen)
Heeft u een verhoogd gezondheid risico?
Een eenvoudige manier om uw gezondheidsrisico (als gevolg van overgewicht) te bepalen is door uw tailleomvang te meten. Studies hebben aangetoond dat vet rond uw buik meer geassocieerd kan worden met zieken zoals diabetes en hartziekten dan met vet op andere plaatsen. Daarom is het belangrijk om uw tailleomvang te kennen om te weten te komen of u een verhoogd risico heeft.
Om te meten, neem een meetlint en meet het smalste gedeelte van uw taille. Dit is meestal boven uw navel. Voor mannen is een tailleomvang van minder dan 102 cm normaal, voor vrouwen is een tailleomvang van minder dan 88 cm normaal.
Gezondheidsrisico's* door BMI en tailleomvang.
BMI | Obesitas klasse | Mannen =102cm Vrouwen = 88 cm |
|
Ondergewicht | < 18.5 | ||
Normaal | 18.5 - 24.9 | ||
Overgewicht | 25.0 - 29.9 | Toegenomen | |
Obesitas | 30 - 34.9 | I | Hoog |
35.0 - 39.9 | II | Erg hoog | |
Extreme Obesitas | 40.0 + | III | Extreem hoog |
* Gezondheidsrisico voor type 2 diabetes, verhoogde bloeddruk en hartziekten
+ Een verhoogde tailleomvang kan ook een verhoogd gezondheidsrisico betekenen zelfs als uw gewicht normaal is.
U heeft wellicht wel eens gehoord dat de vorm van mensen soms wordt aangeduid als "appel" of "peer". Dit verwijst naar de vet distributie. Mensen met een appel-vorm hebben het vet rond hun buik zitten, terwijl mensen met een peer-vorm het vet rond hun billen en dijen hebben zitten. Als u een appel-vorm heeft, loopt u hoger risico voor ziekten als diabetes, verhoogde bloeddruketc. Het goed nieuws is dat appelvormige mensen makkelijker gewicht verliezen dan de peervormige.
Als u een verhoogd gezondheidsrisico heeft – neem actie! Starten is het moeilijkste deel, maar als u eenmaal bezig bent is het makkelijker dan u denkt! En de (gezondheid)voordelen zijn enorm!
De keerzijde van veel te weinig kcal: moeilijker op gewicht te blijven.
Je lichaamsgewicht bepaalt voor een groot deel je energiebehoefte voor de ruststofwisseling. De ruststofwisseling is je energieverbruik in ruststand. Vergelijk het met een computer die op stand-by staat. Zo’n computer gebruikt toch elektriciteit en alles werkt, ook al gebruik je hem niet actief.
Daarnaast speelt ook de verhouding tussen vet en spierweefsel een rol in je energiebehoefte. Spierweefsel verbruikt meer energie dan vetweefsel. Heb je meer spieren dan heb je dus ook in ruststand meer energie nodig. Dat verklaart waarom mannen meer energie verbruiken dan vrouwen. En waarom je minder energie nodig heeft als je ouder wordt: oudere mensen hebben relatief meer vetweefsel en minder spierweefsel. Als je heel weinig kcal eet en drinkt, daalt je gewicht snel en past je ruststofwisseling zich aan. Door je lagere gewicht heb je weer minder kcal (energie) nodig. Met hetzelfde aantal kcal in je eten en drinken val je op den duur dus minder snel af. Ga je na een periode van erg weinig eten weer meer eten, dan is je stofwisseling helaas niet direct weer terug op het oude niveau, dat duurt een hele tijd. Je komt weer snel aan in gewicht. Val je geleidelijk af, dan is het effect op de stofwisseling minder groot.
Whey eiwit
Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af – met ongeveer 1 procent per jaar. Minder spieren betekent een minder goed werkende verbranding en minder kracht, stabiliteit en coördinatie. Met onze Myo-balance behandelingen kun je daar zelf veel aan doen: met de Myo-balance behandeling hou je je spiermassa in stand en als je er ook nog iedere dag wat whey eiwitten aan toevoegt door onze smaakvolle eiwitproducten te gebruiken, dan hou je deze veroudering lang tegen. Gebruik iedere dag een product en je blijft lekker sterk! Je kunt deze bij ons in de salon kopen.
Groene thee
Van groene thee word je jonger! Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die drie koppen groene thee per dag drinken, een stuk minder snel verouderen dan mensen die dat niet doen. De reden: groene thee zorgt voor versterking van je DNA-structuur.
Waar of niet waar: Om buikvet weg te krijgen moet je veel buikspieroefeningen doen.
Niet waar: Door buikspieroefeningen train je alleen je buikspieren, omdat dit een relatief kleine spiergroep is verbrand je hier weinig energie mee. Wil je buikvet verbranden dan is het verstandiger om de grote spiergroepen te trainen, deze verbranden zowel tijdens de training als na de training meer energie dan de kleine spiergroepen. Dus hoe meer spiermassa je hebt hoe hoger je verbranding is en hoe meer (buik)vet je zult verbranden, ook in rust. Grote spiergroepen die wij met de Myo-balance behandelen zijn de beenspieren, rugspieren en borstspieren.
Waar of niet waar: De maat van het bestek heeft invloed op de hoeveelheid die u eet.
Waar: Uit onderzoek blijkt dat hoe groter het bord is, des te meer er wordt gegeten. En dat blijkt zelfs ook voor het bestek te gelden. Met een grotere lepel wordt meer gegeten dan met een kleinere. Volgens dr. Ineke Steenhuis, onderzoeker aan de VU in Amsterdam, wordt de portiegrootte vergeten in de strijd tegen vetzucht. "Mensen letten er tegenwoordig goed op wát ze eten," zegt ze, "maar nauwelijks op hoevéél ze eten." En de porties zijn tegenwoordig vaak groter dan vroeger en vooral: veel groter dan nodig.
Waar of niet waar: Olijfolie bevat minder calorieën dan andere vetten.
Niet waar: Olijfolie bevat evenveel calorieën als andere vetten; ook olijfolie bevat 100% vet. Wel is het zo dat de vetten in olijfolie zogenoemde ‘goede vetten' zijn, namelijk onverzadigde vetten.
Waar of niet waar: Light producten zijn altijd goed in een dieet.
Niet waar: Light producten kunnen een dieet ondersteunen, maar dan moet u wel goed op de hoeveelheid calorieën erin letten. Niet alle light-producten zijn energie-arm. ‘Light' betekent alleen dat het product minstens eenderde minder energie bevat dan een vergelijkbaar product dat niet ‘light' is.
Er zijn wel lightproducten die vrijwel geen energie leveren, bijvoorbeeld sommige light frisdranken en suikervrije kauwgom.
Waar of niet waar: Ongezoet vruchtensap is altijd goed.
Niet waar: Een glas ongezoet vruchtensap bevat weliswaar geen toegevoegde suikers, maar wel vruchtensuiker en daardoor levert een glas vruchtensap bijna net zoveel calorieën als een glas frisdrank (ongeveer 75 kcal). U kunt meestal beter kiezen voor water of thee. Een glas vruchtensap kan wel dienen als vervanging van 1 stuk fruit, het bevat meer vitamines dan een glas frisdrank.
Waar of niet waar: Een eierkoek is een prima tussendoortje
Niet waar: Een eierkoek blijft helaas ‘'een koek'' en bevat daarom relatief veel energie. Een kleine eierkoek levert gemiddeld 90 kcal, 1 gram vet, 18 gram koolhydraten en 0 gram vezels. Een grote eierkoek levert c.a. 160 kcal. Er zit weliswaar in verhouding weinig vet in, maar echter veel suiker en weinig vezels. Hierdoor raak je niet snel verzadigd waardoor je al gauw naar een 2e of 3e reikt.
Product per stuk (30 gram) |
Kcal |
Eiwitten |
Koolhydraten |
Vet |
Vezels |
Eierkoek |
90 |
2 |
18 |
1 |
0 |
Waar of niet waar: Als je overdag weinig eet, kun je 's avonds lekker veel eten
Dat klinkt heel logisch, maar is het niet. Je kunt er zelfs dik van worden. Als je overdag weinig eet, raakt je stofwisseling in de war. Je lichaam gaat in de 'hongerstand' en schakelt een tandje terug: de verbranding vertraagt. Als je er dan 's avonds flink veel calorieën instopt, zal je lichaam die allemaal vasthouden – voor 'slechte tijden', als je weer honger gaat lijden. Overdag weinig eten is dus geen goed middel om af te vallen. Bovendien krijg je er gewoon een slecht humeur van.
Waar of niet waar:
Na een zware training kun je best snacken; daar word je dan niet dik van.
Waar: Als je sport, verbrandt je lichaam ook na je training nog een hele tijd extra calorieën. Dat is absoluut een voordeel en het is dus ook zeker geen slecht idee om wat te eten na het sporten. Sterker, het is zelfs goed voor je lichaam om stoffen als eiwitten aan te vullen: dan herstelt je lichaam sneller van de arbeid. Maar een vette snack bevat niet de voedingsstoffen die je nodig hebt. Bovendien zitten er in een reep chocolade veel meer calorieën dan je net verbrand hebt met sporten, dus daarmee doe je alle moeite teniet. Zeker als je voor het sporten ook al gewoon gegeten hebt. Zie sporten dus niet als een excuus om daarna met een zak chips op de bank te ploffen: daar kom je uiteindelijk toch gewoon van aan. Eet liever een bakje yoghurt met muesli: vullend en gezond.
Waar of niet waar:
Als je niet drinkt, mag je meer eten.
Waar: Het klopt dat er in alcohol behoorlijk veel calorieën zitten – ongeveer 7 per gram. Als je geen alcohol drinkt, spaar je dus aardig wat calorieën uit.
Maar vergis je niet! In vet zitten meer calorieën, namelijk zo'n 9 per gram. Meer vet eten omdat je geen alcohol drinkt is een slechte ruil. Bovendien is alcohol een genotsmiddel dat je sowieso niet dagelijks zou moeten drinken – terwijl je waarschijnlijk wel dagelijks meer vet eet als je aanhanger van dit dieet sprookje bent.
Je valt af door veel water te drinken
Verander je niets aan je beweeg- en voedingspatroon, dan zal je niet afvallen wanneer je meer water gaat drinken. Alleen wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je op een dag verbruikt, val je af. Zo kun je wel afvallen wanneer je vruchtensappen of frisdranken vervangt door water.
Iemand kan te zwaar zijn omdat hij of zij zware botten heeft
Helaas, het fenomeen zware botten bestaat niet. Het totaalgewicht van de botten verschilt namelijk niet zo veel tussen mensen. Wanneer iemand te zwaar is, komt dit vooral door extra lichaamsvet.
Waarom stress tot gewichtstoename kan leiden!
Stress en overeten gaan voor veel mensen hand in hand. Zodra er stress wordt ervaren komt ook de trek in zoete en calorierijke dingen opzetten. Is dit een natuurlijke reactie of zit het allemaal maar ‘tussen de oren'?
Het hormoon cortisol laat je trek toenemen
Wanneer mensen op korte termijn stress ervaren worden er verschillende hormonen door het lichaam afgegeven. Zo zijn er hormonen die er voor zorgen dat je hongergevoel op een laag pitje wordt zet, zoals epinephrine, ook bekend als adrenaline. Deze zorgt er voor dat je lichaam in opperste staat van paraatheid komt. Houdt de stress die je ervaart voor langere tijd aan, dan maakt je lichaam cortisol aan. En cortisol verhoogt je gevoel van trek.
Stress verhoogt zin in eten met veel suiker en/of vet
Het mechanisme is nog niet helemaal duidelijk, maar stress leidt tot meer zin in eten met veel vet en/of suiker. Waarschijnlijk zijn bepaalde hormonen hier verantwoordelijk voor. Ook lijkt het dat voedsel met een hoog vet en suiker gehalte het effect van stress tegen gaat, waardoor het ook echt een troostende werking heeft. Dit kan verklaren waarom mensen tijdens stress sneller naar een zak chips of drop zullen reiken dan naar een appel.
Niet alleen meer zin in bepaald voedsel
Stress zorgt er ook vaak voor dat mensen minder slapen (wat ook trek in suikerrijk eten kan verhogen om de dipjes in energie gedurende de dag op te vangen), minder sporten en meer alcohol drinken. Dit alles kan ook bijdragen tot gewichtstoename. Merk je dat stress jou in de weg zit met afvallen? Ga dan eens kijken wat jij kunt doen om jouw stress te verlagen.
Waar of niet waar? Magere melk bevat 50% minder vet dan halfvolle melk
Niet waar: Halfvolle melk bevat 1,5 gram vet per 100 gram, terwijl magere melk 0,1 gram vet per 100 gram bevat.
Volle melk bevat 3,5 gram vet. Tussen volle en halfvolle melk zit ook geen 50% verschil.
Bron: Puurgezond.nu
Als er ‘ambachtelijk’ op een product staat betekent dit dat het product niet in een fabriek is gemaakt.
Niet waar. Als er op een verpakking staat dat een voedingsmiddel op een ambachtelijke manier is gemaakt, wordt de indruk gewekt dat het op traditionele of unieke manier bereid is door een vakman. Helaas is de ‘ambachtelijk’ geen beschermde term in de warenwet. Het mag dus overal op gezet worden! Een ‘ambachtelijk’ brood kan dus net zo goed in een fabriek zijn gemaakt. Hetzelfde geld voor ‘vers’, ook deze term is niet beschermd en zegt dus niet per se iets over de ‘versheid’ van een product
Bron: voedingscentrum.nl
Light is niet altijd caloriearm
Light-chips hoeven lang niet altijd minder calorieën te bevatten dan gewone chips. En in light-pindakaas zit soms 30% minder vet, maar wel meer suiker dan de gewone variant. Bekijk de voedingswaardetabel of het lightproduct daadwerkelijk een betere keuze is.
Op een pak yoghurt of sap zie je soms een schaal mooie verse aardbeien, terwijl er maar 0,5% echte aardbei inzit. Kijk altijd achterop het etiket: in de ingrediëntendeclaratie lees je precies hoeveel er van een ingrediënt in een product zit.
Wist je dat?
Wist je dat je vanaf je 25ste je lichaam 200 calorieën minder nodig heeft, omdat als je net zoveel eet als daarvoor aankomt en dat je lichaam na je 50ste nog eens 250 calorieën minder nodig heeft?